Kyckling i romargryta

Kyckling i romargrytaAtt laga mat i romargryta (Römertopf lergryta) är både praktiskt och gott. Sannolikheten att rätten blir lyckad är stor då vätska, smak och näringsämnen inte försvinner vid tillagningen samtidigt som grytan sköter sig själv i ugnen. Du behöver inte hålla på och titta till den och det går inte heller att  översteka eller bränna maten. Skulle du råka dra över tiden lite så tar rätten inte skada för det.

När jag, Erik, Petter och Jonas var små, lagade Lasse ofta kyckling i romargryta åt oss och Gudrun. Mina minnen av denna rätt var att den alltid blev sagolikt god och saftig, där potatisarna lite otippat var höjdpunkten då de tar smak av köttsaften.

Efter mailkorrespondens med Lasse visade det sig att han – efter att vi alla flyttade hemifrån – även provat andra varianter av hel kyckling, men alltid återvänt till grundreceptet han brukade laga åt oss. Både han och Gudrun tycker helt enkelt att det är godast. Nedan hittas grundreceptet, med undantaget att jag även lagt till en morot. Givetvis går det att improvisera med ytterligare grönsaker utifrån önskemål.

Detta recept räcker till två vrålhungriga eller tre till fyra normalhungriga personer.

Ingredienser:

1 hel kyckling (färsk från charkdisken, ej fryst)
8-10 fasta potatisar (det är smart att göra mycket, den blir som sagt ljuvligt god)
1 stor gul lök (eller två små)
1 stor morot
3-5 msk soya (Mrs Cheng’s Mushroom Soy)
Paprikapulver
Currypulver
Grillkrydda (Knorrs)

Instruktioner:

Tidsåtgång: ca 30 min förberedelser + 70-75 min i ugn

1. Lägg hela romargrytan i kallt vatten i minst 10 min.

Romargryta i vatten

2. Skala potatisen och moroten medan du väntar. Lägg dem därefter i vattnet tillsammans med grytan alternativt i en separat vattenbunke (Gudrun hälsar att hon föredrar det senare alternativet).

Potatis & morot i romargryta

3. Skala löken och skär den i lagom stora bitar (typ grovhackat). Lägg tillfälligt i en separat skål.
4. Lägg kycklingen på skärbrädan och dela den på mitten.
5. Lägg potatisen i botten av grytan. Om de är bautastora kan du klyva dem (obs! gör inte för små bitar för då kan de lätt falla sönder i grytan). He sedan över löken och fördela den hyfsat jämnt.
6. Krydda rikligt med currypulver och paprikapulver (det är som om kryddorna absorberas under tillagningen). Tillsätt även grillkrydda och några skvätt soya.
7. Lägg sedan på kycklinghalvorna och krydda likadant igen. Inget extra salt behövs. Om du är ambitiös kan du pensla soyan på kycklingen för jämnare lager.

Preparerad kyckling i romargryta
8. Sätt på locket på romargrytan och sätt in den på nedersta falsen i en kall ugn. Först när grytan står i ugnen skall du sätta igång ugnen.

Vanlig elektrisk ugn: Sätt ugnen på 250 grader. Termostaten ser till så att det blir en långsam uppvärmning.
Varmluft: 180 grader
Gasugn: Sätt ugnen på 180 grader, öka sedan ca 25-30 grader var 5:e minut tills 250 grader uppnås.

Efter ca. 70-75 min är det färdigt.

Färdig kyckling i romargryta

Servering:

En varm romargryta är känslig mot kalla underlag (den kan spricka) så ställ den på ett underlägg av kork eller liknande. Om kycklingens skinn känns torrt kan du ösa på med skyn från botten av grytan innan du skär upp i mindre bitar.

Om du har gäster på besök, servera gärna direkt ur romargrytan då det både ser trevligt ut och sparar disk. Ställ även fram en fin grönsallad, svart vinbärsgelé och/eller äppelmos.

Smaklig måltid!

Kyckling i romargryta

2 reaktioner till “Kyckling i romargryta

Lägg till din

  1. Ooooh! Nu fick man en mindre nostalgichock! Ett tips om man vill tjocka sig lite extra är att göra en gräddsås på den goda skyn som samlas i botten på lergrytan. 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑