Det sägs att grönkålen infördes i Sverige redan innan vi enades som land. Trots detta har denna kulturväxt inte fått något riktigt erkännande här jämfört med i andra länder som t.ex. Danmark och Tyskland. Men, de senaste åren har attityden sakta börjat förändras och nu känns det som att allt fler upptäckt hur trevligt grönkål faktiskt kan vara (det är dessutom nyttigt då det innehåller höga halter A- och C-vitaminer och fibrer). Det har till och med börjat dyka svartkål från Italien (en släkting till grönkålen) i en del butiker i Stockholm.
I samband med att jag, Jonas och Anna var på medeltidsrestaurangen Sjätte tunnan i Gamla Stan för något år sedan och åt deras julbord fick vi nöjet att avsmaka en helt fantastisk grönkålsstuvning. Hemligheten, enligt en av de anställda, var att de låtit grönkålen koka i buljong från deras helstekta spädgris (som i sin tur också är sagolik, med det tar vi en annan gång) innan de hällde på med stora mängder grädde. Efter ett par tillagningar med familjemedlemmar och på egen hand kan dock konstateras att även buljongtärningar ger en god smak om du inte har eller kan använda buljong från tillagning av t.ex. oxtunga, julskinka och/eller grisfötter. Med andra ord behöver grönkålen nödvändigtvis inte behöva invänta julborden utan kan avnjutas även under andra delar av året.
Nedan följer mitt enkla och goda receptet på stuvad grönkål. I och med att både kål och grädde har milda smaker är det viktigt att inte hålla tillbaka med kryddorna, så att stuvningen får en tydlig, rund sälta från buljongen och hetta från pepparn. Är du den känsliga typen när det kommer till salt mat kan du alltid minska receptet med en halv buljongtärning.
Ingredienser:
1 st påse hackad och sköljd grönkål (ca 225-250 gram)*
3 dl grädde
1 liter vatten
2 buljongtärningar (grönsaks- eller köttbuljong) alternativt cirka en liter egen buljong
Svartpeppar
Vitpeppar

Instruktioner:
1. Leta rätt på en bra gryta, gärna gjutjärn.
2. Mät upp och tillsätt vattnet. Smula i buljongtärningarna och koka upp.
3. Tillsätt grönkålen och lägg på locket. Låt koka i 30 min eller längre (det blir godare ju längre det kokar) och rör om då och då.

4. Avlägsna någon dl buljong så att enbart ca 2-3 dl finns kvar i grytan.
5. Tillsätt grädden, peppra rikligt med både svart- och vitpeppar och rör om. Fortsätt koka i ytterligare 20-30 minuter eller längre. Rör om då och då (och håll samtidigt koll så att grädden inte bränner fast i grytan).
6. Smaka av och tillsätt vid behov mer peppar.
Färdigt att servera! Gärna tillsammans med fint kött av något slag.

Lämna en kommentar