
Ikväll får jag och Linnea finbesök av Petter, Lena och de långväga gästerna Jonas och Anna! Därför passar det extra bra att anstränga sig lite extra när det vankas drinkar och snacks. Jag kan dock avslöja att den enda ansträngningen som jag kommer att göra idag är att lyfta rumpan ur soffan efter att ha tryckt i mig alla godsaker. Hemmagjorda chips passar nämligen utmärkt att förbereda dagen innan och jag är av meningen att de till och med tjänar på att få stå och torka i ett dygn eller två. Här är det nämligen inte tal om några dietvänliga ugnsbakade chips, utan grytfriterade i olja.
Ingredienser
2 Bakade potatisar
1-2 liter frityrolja (eller annan neutral olja som jordnötsolja eller rapsolja)
Parmesanost
Gräslök
Vitlökspulver
Svartpeppar
Salt
…eventuellt citronzest
Bra att ha:
Kastrull (med lock nära till hands)
En ugnsplåt
En köksmandolin (eller crazy knife skills)
En hålslev i metall
Hushållspapper
Instruktioner:
- Tvätta bakpotatisen. Jag brukar behålla skalet på när jag gör chips. Skiva sedan potatisen med din mandolin. Jag har provat att använda både 0,5 mm och 1,3 mm och jag upplevde att det var lätt att bränna chipsen vid den tunnaste tjockleken.
- Skölj bort stärkelsen och lägg potatisskivorna att torka på tyghanddukar. Om du inte har tålamodet på att vänta på att de ska bli torra så rekommenderar jag att badda dem med ytterligare en handduk.
- Värm under tiden olja till ca 130-150 grader. Håll koll så att inte oljan skenar iväg i temperatur med en digital termometer. På min gammelspis så lämpade sig medeltemperatur på plattan för att ge oljan rätt värme. Alternativt så använder ni er givetvis av en fritös om ni nu äger sådana prylar. Bakpotatis blir lätt bränd och därför upplever jag att det lämpar sig bäst att fritera chipsen på relativt låg temperatur.
- Fritera en handfull chips åt gången. Lägg ner dom en och en för att undvika att de klibbar ihop. Fritera till de är krispiga och gyllengula.
- Fiska upp chipsen med hålsleven och låt dem droppa av en aning. Lägg sedan dem på en ugnsplåt med hushållspapper. Badda bort överflödig olja med papper vid behov.
- När samtliga chips är friterade så är det läge att krydda dem. Var frikostig med parmesanosten, gräslöken och svartpepparn, men ta det försiktigt med saltet och inte minst vitlökspulvret då det lätt tar över för mycket.
- För att inte chipsen ska bli för oljiga så kan det vara en idé att köra in plåten ugnen i 15 minuter på 100grader. På så sätt torkar chipsen en aning och eventuella chips som inte är helt färdiga blir då klara, utan någon större risk att bränna dem.
Lämna en kommentar