Blåbärsgröt (valfri bärgröt)

Blåbärsgröt
Gröt kanske inte är den mest roliga eller spännande maten, men, det finns faktiskt ganska många sätt att variera den på för att lyxa till det. En sådan, mer exklusiv variant, som jag, Jonas, Petter och Erik fick njuta av på somrarna i Skäran som små, är Lasses blåbärsgröt. I grund och botten en helt traditionell bärgröt som funnits i olika varianter i släkten. Medan Lasse gör den på grahamsmjöl lagade vår farmor Karin den på mannagryn och vår mormor Sonja den på vetemjöl. Fördelen med grahamsmjöl är givetvis att den blir ännu mer nyttig.

I och med att stora mängder blåbär ingår kanske denna rätt inte är det första man ställer sig och gör när bärförrådet är begränsat. Men har man möjlighet att unna sig så blir det en häftig frukost/lunch.

Receptet här nedanför är lämpligt till 2-3 portioner och tar ungefär 15 minuter att göra.

Ingredienser:

1/2 liter färska eller djupfrysta blåbär
1/2 dl strösocker (kan skippas, men rekommenderas)
2-3 dl vatten (2 dl vid mannagryn eller vetemjöl)
2 1/2 dl grahamsmjöl (1 dl vid mannagryn, 1 1/2 dl vid vetemjöl)
1 krm salt

Instruktioner:

  1. Ta fram bären. Om de är frysta så låt dem tina upp innan.IMG_4227
  2. Koka upp bär, socker, salt och vatten.
  3. Vispa ner mjölet/grynen. Obs! Vispa kraftigt så att det inte klumpar sig!IMG_4252
  4. Koka på svag värme i 10-12 minuter. Vid mannagryn eller vetemjöl räcker 4-5 min. Rör om då och då.
  5. Servera gröten varm med mjölk och gärna lite extra strösocker på toppen. Enjoy!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑