Gudruns hjortronsylt

IMG_4273Vi är uppvuxna med den. Vi är beroende av den. Underbart god kall som varm. Här kommer Gudruns hjortronsylt!

Ingredienser:

1 kg blöthjortron, motsvarande cirka 2 liter bär
500 g eller 6 dl socker (obs! ej ”syltsocker”)
1/2 dl vatten
1 krm natriumbensoat (obs! struket!)
1/2 tsk citronsyra (har konserverande verkan och gör sylten fastare).

+ 2-3 st rena glasburkar

Instruktioner:

1. Varva bär med socker i en gryta.
2. Tillsätt en halv dl vatten.

IMG_4210

 

 

 

3. Hetta upp långsamt och rör försiktigt då och då.
4. Koka på svag värme i cirka 10 minuter.

IMG_4224

 

 

 

5. Skumma sylten (ta bort skum som bildats och flutit upp till ytan).

IMG_4233

 

 

 

6. Tag grytan från värmen och ställ på ett underlägg.
7. Ta av lite sylt i en separat skål och blanda i natriumbensoaten och citronsyran. Blanda sedan ihop allt (obs! koka inte ihop, då blir det beskt).

IMG_4263 IMG_4266IMG_4240

 

 

 

8. Ös upp sylten i rena varma glasburkar, ända upp till kanten (så att det blir minimalt med luft). Sätt genast på lock. Förvara sedan svalt.

IMG_4273

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑