Vi är uppvuxna med den. Vi är beroende av den. Underbart god kall som varm. Här kommer Gudruns hjortronsylt!
Ingredienser:
1 kg blöthjortron, motsvarande cirka 2 liter bär
500 g eller 6 dl socker (obs! ej ”syltsocker”)
1/2 dl vatten
1 krm natriumbensoat (obs! struket!)
1/2 tsk citronsyra (har konserverande verkan och gör sylten fastare).
+ 2-3 st rena glasburkar
Instruktioner:
1. Varva bär med socker i en gryta.
2. Tillsätt en halv dl vatten.
3. Hetta upp långsamt och rör försiktigt då och då.
4. Koka på svag värme i cirka 10 minuter.
5. Skumma sylten (ta bort skum som bildats och flutit upp till ytan).
6. Tag grytan från värmen och ställ på ett underlägg.
7. Ta av lite sylt i en separat skål och blanda i natriumbensoaten och citronsyran. Blanda sedan ihop allt (obs! koka inte ihop, då blir det beskt).
8. Ös upp sylten i rena varma glasburkar, ända upp till kanten (så att det blir minimalt med luft). Sätt genast på lock. Förvara sedan svalt.







Lämna en kommentar