Acharuli – georgiskt ost och ägg-bröd

Om georgierna var de som upptäckt amerika skulle vi alla äta deras ostbröd snarare än pizza. Khachapuri är deras klassiska ostbröd som i denna variant även får ägg och lite fetaost i blandningen. Fantastiskt gott!

Degen
500 g vetemjöl
1/2 tesked strösocker
1,2 dl ljummet vatten
1 paket torrjäst
1,2 dl mjölk
1 ägg
0,25 dl rapsolja eller motsvarande

Blanda mjöl, socker och torrjäst i bunke. Värm därefter upp vatten med mjölk till ca 40° C (följ instruktioner på jästpaketet). Vispa upp ägget och blanda sedan ned vatten, mjölk, ägg och olja i mjölblandningen.

Knåda ihop degen till en fast boll som därefter får jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 1,5h). Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i fem minuter. Dela den sedan i två lika stora delar och kavla ut dem på varsitt bakplåtspapper till två båtformade/ovala former, ca 5mm tjocklek.

Fyllningen
200 g fetaost
200 g vanlig hårdost, t.ex herrgård, grevé eller prästost
2 ägg
40 g rumsvarmt smör
2 ägg till garnering

Riv eller tärna osten i mindre bitar. Blanda ihop allt utom äggen som skall vara till garneringen i en skål. Fördela smeten jämt på degarna, men lämna en kant om ca 5 cm runt om. Vik sedan in långsidorna mot mitten, men lämna en remsa av fyllningen synlig. Vik noggrant om kanterna och forma degen till en båt.

20160402_202906

Grädda i mitten av ugnen, 220° C i ca 11 minuter. Knäck sedan ett ägg i mitten av brödet och grädda i ytterligare fyra minuter.

20160402_205459

Serveras varmt med en klick smör; rör om ägget och fyllningen vid servering. Bryt utkanten av brödet och doppa i fyllningen. Njut!

20160403_142614

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑