Sötpotatismos

Sötpotatispommes har varit inne ganska länge nu, men sötpotatismos har ännu inte letat sig in på så många matbord. Men faktum är att denna variant, med kokosmjölk, chili, lime och koriander, faktiskt är en klart trevlig bekantskap till en grillad köttbit eller två. Den naturliga sötman i sötpotatisen och kokosmjölken balanseras upp av fräschören i koriandern och limen och avslutas med touchen av hettan från chilin. Receptet har jag ursprungligen fått från KIT Mat, som är en grym sida för kulinarisk inspiration.

Notera att en av de viktigaste smakbärarna i klassiskt potatismos, smör, inte finns med i receptet. Det finns helt enkelt inte något större behov av det, men det är givetvis en smaksak.  På samma sätt är det upp till dig själv hur mycket du väljer att ta av respektive ingrediens här nedan. Mängden kokosgrädde avgör främst lösheten på moset och chilin hur starkt det ska vara. Personligen föredrar jag ett milt sötpotatismos (och är ganska lat) så brukar i regel ta chiliflakes istället för färsk pepparfrukt samt skippa pepparn.

Mängden mos räcker ungefär till tre hungriga personer.

Ingredienser:

2 sötpotatisar
Ca 1/2-1 dl kokosgrädde (vanlig eller lätt)
Ca 1/2-1 st limefrukt
Ca 1/3-1/2 kruka färsk koriander
2 tsk chiliflakes eller 1/2-1 st färsk röd chili
Salt
Peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gör några små hål i sötpotatisen och lägg den i en ugnssäker form. Skala inte potatisen.
  3. Baka sötpotatisen i ugnen i cirka 40-60 minuter (beroende på storlek). Finhacka chilin och grovhacka koriandern medan du väntar.
  4. Ta ut sötpotatisen ur ugnen och kontrollera att de är mjuka och klara. Lägg dem sedan på en skärbräda och klyv dem på hälften. Gröp därefter ur dem från skalet och ner i lämplig skål/bunke.
  5. Mosa sötpotatisen tillsammans med kokosmjölken och den hackade chilin. Tänk på att anpassa mängden mjölk utifrån personlig preferens.
  6. Riv i lite skal från limen och pressa i limesaften. Rör i den grovhackade koriandern, salta, peppra och smaka av.

Färdigt att servera!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑