Vegetarisk Jansson

Är det möjligt att göra en vegetarisk* Janssons frestelse? Och om så är fallet, är det verkligen fortfarande en Jansson om ansjovisen utelämnas? Dessa frågor ställde jag mig själv första gången jag stiftade bekantskap med detta recept, till stor del hämtat från Tasteline.com.

Efter två tillagningar av denna vegetariska variant är svaret på den första frågan ett rejält JA. Vad gäller den senare, så är det så klart en definitionsfråga. Fisken är givetvis borta och har här i stället bytts ut mot svamp, halloumi och julkryddor. Goda ingredienser som tillsammans förvånande nog SMAKAR Janssons!

När jag gör gratänger så vill jag göra rejäla sådana, så nedanstående recept gäller för en fullstor ugnsform. Med andra ord så räcker den till alla fall 5-6 sugna personer.

Hoppas ni testar den!

Ingredienser:

10 stora eller 16 små potatis(ar), skurna i tunna stavar
2 st gula lökar, skivade
2 msk ströbröd

Stekta champinjoner och halloumi
2 msk smör eller margarin
1 st halloumi, ganska finhackad
8 st stora eller 10-12 små champinjoner, ganska finhackade
1 krm kanel, mald
1 krm kryddpeppar, mald
3 krm salt

Gräddblandning
8 dl grädde
3-4 krm kryddpeppar, mald (hellre mer än mindre)
10-12 st nejlikor, hela
2 tsk salt

Instruktioner:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader och häll upp en god öl till dig själv.
  2. Hacka den oskalade potatisen till små stavar. Detta tar ett tag, så börja i tid.
  3. Hacka löken i skivor.
  4. Hacka champinjonerna och halloumin, ganska fint.
  5. Koka upp grädden med nejlikor, kryddpeppar och salt. Låt dra i ca 15 min, sila bort nejlikorna, lägg i den skivade löken och koka upp igen. Låt sedan stå och dra.
  6. Stek champinjonerna och halloumin i smöret/margarinet. Kryssa rikligt med kryddpeppar, kanel och salt.
  7. Ta fram gratängformen och varva nu champinjonerna, löken (som kokats med grädden, fiska förslagsvis upp med en gaffel) och potatisstavarna, i flera lager.
  8. Häll över grädden och strö till sist över ströbröd.
  9. Släng in i ugnen. Grädda i ca 1 timme och 10 min.

* Tips: Självklart går det att göra en helt vegansk Jansson också. Byt i så fall ut grädden mot sojagrädde (Provamel Soya Cuisine) och margarinet/smöret mot mjölkfritt margarin. Se även till så att ströbrödet inte innehåller mjölk eller ägg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑