
De senaste jularna har jag tagit för vana att svänga ihop min egen glögg. Det har blivit olika varianter rött vin med mörk rom, bourbon och cognac, men i år landade valet på första gången på vitt vin och calvados. Till skillnad från tidigare år tillsatte jag även 33cl äppelmust för att förtydliga äppligheten i glöggen. Kombinationen av kryddor till glöggen har lånat från den ypperliga hemsidan RomRom.
Ingredienser:
– 5 dl calvados (eller annan god och inte svindyr sprit)
– 3-4 kanelstänger
– 5-6 pomeransskal
– 1 tsk kardemummakärnor
– 2 tsk nejlikor
– några bitar torkad ingefära
– 1 vaniljsstång
– Eventuellt några droppar angostura bitter om du vill ha mer kryddighet
– 33 cl äppelmust
– Två flaskor vitt vin
– 3 dl socker (efter smak)


Gör så här:
1. Låt kryddorna och spriten stå och dra i en månad i en snäpplocksburk. Så börja i tid om du vill att glöggen ska vara redo till julafton.
2. Sila av glöggkryddorna genom ett kaffefilter så att glöggen får fin färg. Detta kan ta en liten stund…
3. Hetta upp sockret med en dl vin till en sockerlag.
4. Blanda den glöggkryddade spriten med vinet och äppelmusten. Späd sedan med sockerlagen tills du hittat en söthetsnivå som du gillar. En nackdel med att använda sig av äppelmust i glöggen är att den inte blir lika klar och fin som annars, men den bidrar med god äppelsmak.
5. Häll över glöggen i urkokade flaskor med hjälp av en tratt. Skål och god jul!
Lämna en kommentar