
Denna goda men kanske inte supernyttiga lasagne brukar jag svänga ihop med jämna mellanrum. Den är inte heller särskilt genuint italiensk, men den sitter utmärkt med ett glas rött och det brukar bli några matlådor över. Servera gärna med en fräsch sallad. Receptet är anpassat efter en mellanstor ugnsfast form.
Ingredienser:
1 pkt färska lasagneplattor
God ost att riva över lasagnen
Tomatsås
400g krossade tomater
1 gul lök
1 klyfta vitlök
Några halverade oliver
Basilika och mejram (funkar bra med torkade kryddor)
Olivolja
Salt
Svartpeppar
En nypa socker
Torkad piri piri eller en röd spansk peppar
Spenatsås
200 gram creme fraiche
1 dl grädde
65gram babyspenat
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
4 soltorkade tomater
Grönsaksfond (en skvätt)
Olivolja
Oregano
Rikligt med grano padano eller parmesanost
Svartpeppar
Salt
Gör så här:
- Hacka lök, vitlök och eventuellt chili till tomatsåsen. Bryn på låg temperatur i olivolja. Häll de krossade tomaterna samt kryddorna i en kastrull och låt puttra på låg värme i åtminstone 20 minuter. Tomatsåsen får gärna vara ganska stark och syrlig eftersom den andra såsen är mild och krämig. Häll i de halverade oliver i slutet.
- Hacka schalottenlök, vitlök och soltorkade tomater. Bryn i olivolja på låg temperatur i en kastrull. Tillsätt creme fraiche, grädde, fond och kryddor. Låt puttra några minuter. Hacka sedan spenat och riv parmesanen. Man vill först lägga till osten och spenaten i slutet av tillagningen.
- Varva de två såserna med lasagneplattor och toppa avslutningsvis lasagnen med valfri ost.
- Tillaga lasagnen i ugnen i ca 20 minuter på 200 till 225 graders värme. Lasagnen tjänar sedan på att få stå och vila i några minuter så att den tar ihop sig. Dessutom slipper ni bränna gommen. =)
Lämna en kommentar