Stigs räkröra

IMG_1295

Denna rätt har med tiden blivit en riktig Lindgrens-klassiker, men den har faktiskt sitt ursprung i en middagsbjudning hos familjen Brännström någon gång på det glada 80-talet (?). Stig lär då ha bjudit på en räkröra på toastbröd som var så minnesvärd att den har kommit att lagas mängder av gånger senare i olika varianter och olika sammanhang. Den passar utmärkt som förrätt på just bröd, men även som huvudrätt med ris. Hur mycket denna räkröra har att göra med ursprungsrätten är svårt att säga, men detta är i alla fall hur jag brukar göra den:

Ingredienser:

500-1000gram Räkor (beroende på hur lyxigt ni vill ha det)
1 Zucchini (gurka i originalet)
1 Purjolök
2 Vitlöksklyftor
3dl Vispgrädde
Ca 4 msk Tomatpure
Ca 1 tsk Currypulver
1 Kruka dill
Vitpeppar
Salt

…eventuellt lite hackad röd chilifrukt

Gör så här:

  1. Skala räkorna och försök att inte äta upp alla!
  2. Skär zucchinin i stavar, hacka vitlöken, skölj och skiva purjolöken.
  3. Fräs upp grönsakerna i lite smör tillsammans med curryn i en gryta.
  4. Tillsätt tomatpurén och grädden. Låt sedan puttra ihop i några minuter. Om ni vill ha en fastare räkröra så kan man tillsätta en aning maizena
  5. När räkröran har börjat ta ihop sig så är det läge att tillsätta hackad dill och räkorna. Smaka av med salt och vitpeppar! Räkorna och dillen behöver inte sjuda, utan blir allra bäst om de bara får bli lite varma. Servera med basmatiris eller på ljust bröd!

8 reaktioner till “Stigs räkröra

Lägg till din

      1. Gjorde det igen ikväll men boostade den med dubbelt så mycket curry, spiskummin, sambal oelek samt en gul lök och vanameiräkor… sjukt gott!

        Gillad av 1 person

  1. I kväll blir det en upphottad variant med Vanameiräkor igen! Hoppas det blir lika bra som förra gången!

    Gilla

Lämna ett svar till Storpaddan Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑